Konkurs LOKALNOŚĆ OD DZIECKA

W ramach ogłoszonego konkursu wpłynęła jedna praca konkursowa, zapraszamy do lektury.

FASOLKI TYSZOWIECKIE

Fasola- sztandarowy produkt uprawiany na ziemiach tyszowieckich. Tyszowce doczekały się nawet cyklicznej imprezy poświęconej tej roślinie.

Dlaczego jest tak cennym warzywem w kuchni a tak niedocenianym u nas. Odpowiednio przyprawiona jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Też tak pożywna i uniwersalna, smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Zawitała do nas z Ameryki Środkowej i południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 7 tysięcy lat. W Polsce stała się popularna od XVIII wieku i była często tzw. „ zapychaczem głodu” ponieważ jest stosunkowo tania w porównaniu do innych warzyw, co niestety nie zadowala naszych rodzimych plantatorów. A poza tym zawiera mnóstwo magnezu – mikroelementu wpływającego na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego czy kostno-naczyniowego, jest również bogata w białko, błonnik, potas i jest jednym z warzyw zawierających najwięcej żelaza.

Można zapytać, skoro jest tak tania, zdrowa i tak cenna dlaczego spożywamy jej tak mało? Może przez to że trzeba ją długo moczyć przed gotowaniem żeby była miękka i kremowa? Ja bardzo Państwa namawiam do spożywania tego smacznego warzywa, bo np. Anglicy codziennie na śniadanie serwują sobie fasolkę sosie pomidorowym z jajecznicą i boczkiem. Zapewniam Państwa że odpowiednio „wprawiona” gospodyni zrobi takie śniadanko w 30 minut a wrażenia smakowe nasycą na cały pozytywny dzień, szczególnie teraz zimą gdy potrzebujemy dużo energii.

A więc smacznego i jedzmy fasolę!

A tu w kartonie ciasta, ciasteczka na słono i słodko, wszystko oczywiście z fasolą 

*opracowanie autorskie

📌Czekoladowe ciasteczka z fasoli z bakaliami na słodko – bez mąki

📌Brownie z fasoli z wiśniami – bez mąki

📌Jaś – przekładane wilgotne placki fasolowo-orzechowe bez mąki z kremem cytrynowym

📌Pierożki na słono z nadzieniem fasolowym

📌Paluszki z fasoli, sera i dodatków bez mąki na słono

📌Oraz smalczyk z fasoli z konfiturą z zielonych pomidorów z anyżem

Możliwość komentowania została wyłączona.